Blog
Fakty i mity na temat spożywania czerwonego mięsa
Czerwone mięso od dłuższego czasu wzbudza kontrowersje i toczy się spór wokół jego wpływu na zdrowie. Spożywanie wołowiny, jagnięciny czy wieprzowiny budzi pytania o potencjalne ryzyko dla układu trawiennego i ogólnego stanu zdrowia. Ale czy rzeczywiście czerwone mięso jest szkodliwe? I jak często powinniśmy je spożywać?
Jakie wartości odżywcze ma drób?
Drób to jedno z najpopularniejszych źródeł białka na świecie. W Polsce na naszych stołach często gości kurczak, indyk, kaczka czy gęś. Nie bez powodu – mięso drobiowe jest smaczne, uniwersalne, dobrze się sprawdza w różnorodnych potrawach, a przede wszystkim ma wiele wartości odżywczych.
Gdzie można kupić dobrej jakości mięso?
Gdzie można kupić dobrej jakości mięso? Polska jest krajem o długiej historii produkcji mięsa, dlatego łatwo tu znaleźć mięso dobrej jakości. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie go szukać. Rodzaje mięsa dostępne w Polsce są zróżnicowane, począwszy od wieprzowiny, wołowiny i drobiu, aż po dziczyznę, królika i dzika. Przy tak wielu dostępnych opcjach nie zawsze wiadomo, od czego zacząć, gdy szuka się mięsa wysokiej jakości.
Jaką wędlinę wybrać dla dziecka?
Zależy Ci na tym, by dieta Twojego dziecka była bogata w cenne składniki odżywcze? Wiesz, jak ważne jest odpowiednie żywienie, szczególnie wśród najmłodszych? Masz jednak problem z wyborem odpowiednich produktów spożywczych? Przeczytaj nasz artykuł do końca i dowiedz się, jaką wędlinę warto wybrać dla dziecka? Sprawdź, jakie wyroby tego typu są „bezpieczne” dla Twojej pociechy.
Jakie wartości odżywcze zawierają podroby?
Czy wiesz o tym, jak dużo cennych wartości odżywczych mają podroby? Oznacza to, że warto je spożywać, uwzględniając je tym samym w codziennej diecie – pod warunkiem, że nie istnieją ku temu przeciwwskazania zdrowotne. Tylko czy każdy rodzaj mięsa jest jednakowo wartościowy? Jaki jest przeciętny skład chemiczny poszczególnych podrobów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części naszego wpisu.
Ile razy w tygodniu powinno się spożywać mięso?
Mięso dostarcza organizmowi człowieka wiele ważnych składników odżywczych, między innymi pełnowartościowe białko – dobrze przyswajalne i bogate w aminokwasy, natomiast nie należy spożywać go w zbyt dużej ilości. Dobrze więc wiedzieć, jaka jest jego zalecana dawka w tygodniu – po to, by zadbać o swoje zdrowie, a jednocześnie cieszyć się wyjątkowym smakiem mięsnych posiłków.
Drób, wieprzowina czy wołowina - co jest zdrowsze?
Jakie mięso jest najzdrowsze? To pytanie zadawane jest od lat. Odpowiedź na to pytanie zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj mięsa, sposób jego przetworzenia i to z czym je łączysz. Co więc powinniśmy wiedzieć o różnych rodzajach mięsa i które z nich najlepiej wybierać, aby zachować zdrowie, a może powinniśmy je odpowiednio rotować?
Skład wędliny - co nie powinno się w nim znaleźć?
Polskie wędliny cenione są za wysoką jakość i smak. Wyroby produkowane są według tradycyjnych receptur i odpowiednio doprawiane. Zawierają tylko naturalne dodatki, dzięki czemu są zdrowe. Niestety nie o wszystkich wędlinach możemy tak powiedzieć, dlatego przed zakupem sprawdźmy etykiety, by uniknąć szkodliwych substancji.
Znaczenie mięsa w diecie. Dlaczego warto je spożywać?
Mięso i jego przetwory goszczą na stołach pod różną postacią – od standardowego schabowego, po dodatek do kanapki. Skąd się bierze popularność dań mięsnych? Należą one do najwartościowszych produktów odżywczych. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi jeden z podstawowych składników budulcowych każdego żywego organizmu. Białko to jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne, posiada też dużą wartość odżywczą i biologiczną. Jak spożywanie mięsa wpływa na organizm?
Co świadczy o jakości parówek?
Parówki cieszą się w Polsce dużą popularnością. W wielu domach są częstym produktem serwowanym podczas śniadań oraz służą do przygotowywania różnych dań.