Ile razy w tygodniu powinno się spożywać mięso?

Mięso dostarcza organizmowi człowieka wiele ważnych składników odżywczych, między innymi pełnowartościowe białko – dobrze przyswajalne i bogate w aminokwasy, natomiast nie należy spożywać go w zbyt dużej ilości. Dobrze więc wiedzieć, jaka jest jego zalecana dawka w tygodniu – po to, by zadbać o swoje zdrowie, a jednocześnie cieszyć się wyjątkowym smakiem mięsnych posiłków.

Mięso czerwone powinno być spożywane od 1 do 2 razy w tygodniu, choć kluczowa jest jego dokładna ilość: zaleca się, by nie przekraczać 350–500 g na tydzień. Poza spożywaną dawką ogromne znaczenie ma również jakość mięsa: im jest lepsza, tym korzystniej dla orgazmu i tym bezpieczniejsze jest jego spożywanie. Najzdrowsze jest nieprzetworzone mięso, na przykład w postaci ekologicznych wędlin. Uzupełnieniem diety, w której obecne jest mięso czerwone, może być spożywanie mięsa białego, takiego jak kurczak, cielęcina czy indyk, a także roślin strączkowych – między innymi soczewicy, ciecierzycy, fasoli i soi.

 

Dlaczego warto regularnie jadać mięso?

Spożywanie mięsa czerwonego takiego jak na przykład wołowina, wieprzowina czy baranina pozytywnie wpływa na organizm (jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań zdrowotnych). Poza białkiem mięso tego typu jest bogate w żelazo – zdecydowanie lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dostarcza także cennych witamin, między innymi witaminę B12 mającą pozytywny wpływ na przykład na układ nerwowy. Mięso zapewnia człowiekowi równowagę psychiczną, wspiera pracę mięśni, mózgu oraz innych organów, a jednocześnie jest smaczne, co czyni dietę bardziej urozmaiconą, a przygotowane z niego posiłki bardziej apetyczne. Należy jednak podkreślić, że jego spożywanie powinno być uzależnione od indywidualnych preferencji, na przykład zdrowotnych.