Blog

asortyment mięs

Drób, wieprzowina czy wołowina - co jest zdrowsze?

Jakie mięso jest najzdrowsze? To pytanie zadawane jest od lat. Odpowiedź na to pytanie zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj mięsa, sposób jego przetworzenia i to z czym je łączysz. Co więc powinniśmy wiedzieć o różnych rodzajach mięsa i które z nich najlepiej wybierać, aby zachować zdrowie, a może powinniśmy je odpowiednio rotować?

Czytaj więcej

różna rodzaje wędlin

Skład wędliny - co nie powinno się w nim znaleźć?

Polskie wędliny cenione są za wysoką jakość i smak. Wyroby produkowane są według tradycyjnych receptur i odpowiednio doprawiane. Zawierają tylko naturalne dodatki, dzięki czemu są zdrowe. Niestety nie o wszystkich wędlinach możemy tak powiedzieć, dlatego przed zakupem sprawdźmy etykiety, by uniknąć szkodliwych substancji.

Czytaj więcej

wędliny

Znaczenie mięsa w diecie. Dlaczego warto je spożywać?

Mięso i jego przetwory goszczą na stołach pod różną postacią – od standardowego schabowego, po dodatek do kanapki. Skąd się bierze popularność dań mięsnych? Należą one do najwartościowszych produktów odżywczych. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi jeden z podstawowych składników budulcowych każdego żywego organizmu. Białko to jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne, posiada też dużą wartość odżywczą i biologiczną. Jak spożywanie mięsa wpływa na organizm?

Czytaj więcej

parówki na desce

Co świadczy o jakości parówek?

Parówki cieszą się w Polsce dużą popularnością. W wielu domach są częstym produktem serwowanym podczas śniadań oraz służą do przygotowywania różnych dań.

Czytaj więcej