Drób, wieprzowina czy wołowina - co jest zdrowsze?

Jakie mięso jest najzdrowsze? To pytanie zadawane jest od lat. Odpowiedź na to pytanie zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj mięsa, sposób jego przetworzenia i to z czym je łączysz. Co więc powinniśmy wiedzieć o różnych rodzajach mięsa i które z nich najlepiej wybierać, aby zachować zdrowie, a może powinniśmy je odpowiednio rotować?

 

Co wiemy o wpływie różnych rodzajów mięs na zdrowie?

Drób jest na ogół chudszy niż wieprzowina lub wołowina i zawiera od nich mniej tłuszczów nasyconych. Dostarcza również więcej witamin i minerałów w porcji niż pozostałe dwa rodzaje. Wieprzowina może być bogata w tłuszcze nasycone, dlatego powinna być spożywana z umiarem. Zawiera również znaczne ilości cholesterolu. Wołowina jest bogata w białko, jednak zaliczana jest to tzw. mięs czerwonych, co oznacza, że zgodnie z piramidą żywienia powinniśmy sięgać po nią raczej sporadycznie. Jednak z pewnością zawiera również różo żelaza, którego nasz organizm potrzebuje. Co istotne również występują w niej duże ilości cholesterolu, więc może być szkodliwa dla naszego ogólnego zdrowia.

Mięso jest ważnym elementem naszej diety, jednak musi być spożywane odpowiedzialnie. Nie możemy na co dzień sięgać jedynie po wołowinę, lub raczyć się tłustą wieprzowiną. W dobrej masarni znajdziemy urozmaicone produkty. Warto jednak pamiętać, że mimo wszystko to drób będzie dla nas najzdrowszy. Jest to chude i stosunkowo lekkostrawne mięso. Jednak musimy wybierać jedynie takie ze sprawdzonych źródeł.

 

Jakie jeść mięso?

Tak naprawdę w naszej diecie ogromne znaczenie ma różnorodność. W związku z tym, od czasu do czasu powinniśmy sięgać po wołowinę, kilka razy w miesiącu wieprzowinę, a na co dzień stawiać raczej na drób, który jest najlepszy dla naszego organizmu. Odpowiednie rotowanie zapewni nam dobre samopoczucie.