Jakie wartości odżywcze zawierają podroby?

Czy wiesz o tym, jak dużo cennych wartości odżywczych mają podroby? Oznacza to, że warto je spożywać, uwzględniając je tym samym w codziennej diecie – pod warunkiem, że nie istnieją ku temu przeciwwskazania zdrowotne. Tylko czy każdy rodzaj mięsa jest jednakowo wartościowy? Jaki jest przeciętny skład chemiczny poszczególnych podrobów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części naszego wpisu.

 

Jaki skład chemiczny mają podroby?

Do podrobów zalicza się między innymi takie narządy wewnętrzne i części ciała zwierząt jak wątroby, ozory, serca, nerki, płuca, żołądki, płuca, śledziony, grasice, jelita, gryfy, oczy, wargi, uszy czy przepony. Co ważne, ich skład chemiczny nie jest jednakowy. Wpływa na niego przede wszystkim gatunek zwierzęcia, jego wiek, stopień utuczenia oraz metoda chowu. Czy wiesz o tym, że mięso młodych zwierząt w odniesieniu do starych ma w sobie mniej tłuszczu, a także więcej białka i soli mineralnych? Poniżej znajdziesz listę przykładowych podrobów wraz z ich przeciętnym składem chemicznym:

  • nerki wołowe: 19,7% białka, 8,0% tłuszczu, 1,1% popiołu, 75,9% wody;
  • flaki wołowe: 14,8% białka, 4,2% tłuszczu, 0,5% popiołu, 80,5% wody;
  • udziec cielęcy: 19,1% białka, 12,0% tłuszczu, 1,0% popiołu, 67,9% wody;
  • szynka wieprzowa: 15,2% białka, 31,0% tłuszczu, 0,8% popiołu, 53,0% wody;
  • serce wieprzowe: 16,9% białka, 5,0% tłuszczu, 1,1% popiołu, 77,0% wody.

 

W jakiej formie można jadać podroby?

Sprzedawane w naszej masarni zlokalizowanej w województwie pomorskim podroby można wykorzystać na przykład do przygotowania galarety z nóżek cielęcych lub wołowych. Z podrobów bardzo często przyrządzane są również takie dania jak: gulasz z serc, wątróbka duszona w sosie, cynadry duszone, nóżki cielęce i ozory po wiedeńsku czy panierowane nerki cielęce.